Mak

Ik ben Mak van Lit, boekhouder van beroep en sinds een paar jaar ben ik bezig met een bijdrage te leveren om het insectenbestand in Nederland weer op een gezond peil te krijgen. Dat kan ik natuurlijk niet alleen maar draag in ieder geval bij door onze tuin zo insect vriendelijk in te richten. Na het volgen van een cursus imkeren heb ik 2 bijenvolken in de tuin. Ook hebben we recent bomen gepland om het voor vogels aantrekkelijker te maken. We wonen sinds 2017 in Limmen ( Noord-Holland ) en hebben een grote tuin die zo langzamerhand “volwassen ” aan het worden is. De toename van insecten was deze zomer goed te zien en er waren opvallend veel hommels.

Persbericht

15 april 2019

Basisscholen verblijd met bijenhotels

Stichting Bijenvrienden promoot vergroening van schoolpleinen

Ik heb een cadeau gekregen, dat ik maar wat graag doorgeef”. En zo ontvingen vanmorgen in het gemeentehuis van Castricum de aanwezige directeuren van alle basisscholen in Castricum uit handen van onderwijswethouder Ron de Haan een bijenhotel. Op initiatief van Mak van Lit uit Limmen zijn de bijenhotels in de kamer van de wethouder terechtgekomen.

De Limmer inwoner zet zich, in naam van de Stichting Bijenvrienden, in voor de bescherming en groei van de bijenpopulatie. De stichting roept scholen op om kinderen meer vertrouwd te laten maken met de natuur en stelt daarvoor de bijenhotels ter beschikking. 

Fantastische geste

De onderwijswethouder; “Het is vandaag precies een week tot aan de Landelijke Zaaidag op maandag 22 april aanstaande. Een prachtig moment voor deze uitdeelactie. Ik bedank Mak van Lit en de andere betrokkenen van de Stichting Bijenvrienden voor deze fantastische geste.”

Sociale werkplaats

De bijenhotels zijn gemaakt in een sociale werkplaats. De schooldirecteuren kregen, behalve de hotels, biologische bloemzaden, lesboekjes met tekst en uitleg van de broedkastjes en een flyer van de Nederlandse bijenvereniging mee naar school. 

Verspreiding bijenhotels

Ook elders in Noord-Holland worden acties op touw gezet om de verspreiding van bijenhotels op scholen te bevorderen. De Partij van de Dieren zet zich in voor deze actie. Hiervoor loopt een aanvraag bij het Groenfonds.

Meer informatie

Meer informatie over de Stichting Bijenvrienden vindt u op www.bijenvrienden.nl.

 

Foto bijschrift: 

1. De Castricumse basisschooldirecteuren ontvangen uit handen van onderwijswethouder Ron de Haan de bijenhotels. 

2. Een bijenhotel.

Noot voor de redactie:

U kunt voor verdere vragen terecht bij: Mak van Lit, de Vrolijke Bij, makvanlit@gmail.com